Om Bengalen


En ekte husleopard


Bengalen stammer opprinnelig fra den lille utryddningstruede Asiatiske Leopard Katten (ALC) Prionailurs Bengalensis. Navnet Bengalensis kommer fra regionen Bengal i India, og det er fra nettopp denne delen av India rasen har fått sitt navn Bengal fra. Den Asiatiske Leopardkatten er utbredt i store deler av Asia, og  intensiteten på pelsen er mørkest i de varmere regionene og lysere i de kjøligere delene av kontinentet.

I størrelse og kroppsbygning likner den mye på vår vanlige tamkatt. Den veier fra 3-4 kg,  har små avrundede ører og store øyne. Den asiatiske leopardkatten er en utmerket svømmer og er en aktiv klatrer.



Slik ble bengalen en rase
Det første forsøket på å få en tamkatt med den ville asiatiske leopardkattens utseende skjedde i Arizona i USA på 70- tallet av Jane Sugden.

De første genrasjonene av krysningen mellom bengal og ALC kalles Hybrider fordi avkommet kommer fra to forskjellige arter.

Det første avkommet etter en leopardkatt og tamkatt blir kalt en F-1.

Alle hanner i første genrasjon er sterile, derfor blir en F-1 hunnkatt parret med en vanlig tamkatt som da får andre genrasjon (F-2) avkom.

Slik fortsetter det frem til fjerde genrasjon (F-4) som da er en bengalkatt. Det er ikke lov å importere tidligere genrasjoner av bengal enn F-4 til Norge.


Flere tamraser ble brukt i kryssning med Asiatisk Leopard katt for å få rasen Bengal.

Bengalen ble godkjent av The International Cat Association (TICA) i 1991 med spottede mønster marble og snø.







Om Bengalen og noen forskjeller fra andre katter

Å eie en Bengal er et eventyr.
De er så underholdene! Bengalene har et stort hjerte og elsker sine eiere. De elsker å være nummer en og deres følelser kan bli såret. De elsker oppmerksomhet men liker også å være selvstendig. Det spesielle med disse kattene er at de vil stoppe og studere en situasjon, evaluere, og deretter gjøre en handling. De er så intelligente, og dette gjør de nyskjerrige og lett-trente. 


Pelsen på Bengalene er det mykeste jeg har kjent noen gang. Den skal være kort og myk som silke.

Vi har noe som kalles «Gold Ticking Gene/Tickende Gull Gen» der enkelte Bengaler har pels som glitrer som gull og kommer til liv i sollys. Dette er utrolig vakkert!


Fuzzy-stadiet

Når kattungen er et par uker gamle går den inn i fuzzystadiet hvor pelsen dekkes av lange svarte dekkhår som i blandt kan vare til katten er halvåret. Dette er arvet fra den Asiatiske Leopardkatten for I naturen må de skjule sine kattunger for at de ikke skal bli et byttedyr.


Bengalens øyne er store, utrykkfylle og fulle av tanker og medfølelse.


Flere Asiatiske Leopardkatter har en ekstra lengde på kroppen ut i fra det normale og noen Bengaler har arvet den ekstra lengden på kroppen.


Potene til Bengalene er avlange og brukes effektivt til å få tak i det de ønsker.

Den Asiatiske Leopardkatten er sterke svømmere og fanger fisker med potene sine, de er også sterke klatrere og klatrer i trærne for å få tak i fugler og fugleegg.

Derfor er mange Bengaler veldig glad i vann, og er sterke klatrere som liker å sove i høyden. Akvariumsfisker pass opp! ​


Etter en lang dag maler katten seg i søvn, og du vet du har en fantastisk bengal!

Bengalen er allergi-vennlig, men ikke allergi-fri. Det kommer ant på fra katt til katt og menneske til menneske om man tåler Bengal om man er allergisk. Bengalen har ikke underull, slik at den kan være lettere å tåle enn andre katter.

​​

Bengalens farger og mønster

Bengaler har 2 hovedmønstere, Marble og Spotted og kommer i flere farger.

Marble

 Mønsteret er i form av uregelmessig marmorering. Det er ønskelig at mønsteret går i horisontal retning. Dette er et resultat av Asiatisk Leopardkatt parret med klassisk tamkatt.

Spotted

Da har katten spotter/rosetter på kroppen. Fargene på rosettene varierer fra kanel, sjokoldebrunt til svart. Det er ønskelig at de har  tofargede rosetter hvor utringningen på rosetten er svart med en brun farge inni som er mørkere enn bakgrunnsfargen på katten.

Bengalen kommer i flere farger  

Snøvariantene kommer i tre farger: Seal lynx som er den lyseste, seal mink som er mellomst, og seal sepia som er den mørkeste. Den brune varianten er alt i fra kanelfarget, beige via sand til mørk rød med rosetter som er enten brune eller svarte og eventuelt trefarget.

Sølvfargen er akkurat godkjent i Fife og kan nå stilles ut fra 2022.

Så er det sort/melanistisk, charcoal og blå, men disse er ikke godkjent i NRR og kan ikke stilles ut.


Øyenfarge

Den lynxfargede Bengalen vil for alltid ha blå øyne, den minkfargede har som regel aquafargede øyne, og sepia har enten gull eller grønne øyne.

De brune har gull, grønne eller aquagrønne.